Yang Menarik Kali ini...

Followers

Sunday, August 10, 2014

Resipi Meggi Ketam

Ntah apa seleranya aku hari ni buat meggi ketam. Mudah rupanya. Masalahnya cuma nak kena siang ketam.Aku pakai ketam nipah. Potong 2 , cuci cuci dalamnya dan buang unwanted parts.

Aku buat untuk 2 paket mee segera.

Aku Namakan Meggi Ketam Bujang . Bukan aku yang bujang, tapi ketam tu !

  1. Bawang putih aku hancurkan .
  2. Bawang merah @ bawang besar pun boleh dicincang halus. Nak mudah blender jer semua bawang serentak.
  3. Panaskan minyak secukupnya. sesuai dengan kuantiti meggi nanti.
  4. Tumis semua bawang + serbuk kari ikan . Masukkan satu paket perencah mee segera perisa kari. Satu lagi simpan dulu, sat g baru nak guna.
  5. Bila dah siap tumis, masukkanlah ayaq secukupnya. Sesuai dengan kuantiti kuah yang diinginkan.
  6. Tunggu ayaq mendidih
  7. Skrang masukkan ketam. APi sederhana kuat. kacau supaya masak sekata. Setahu aku ketam ni mudah masak.Jadi kalau nak sedap ( biarkan mentah skit2) sebab tekak aku suka macam tu. lebih kurang 5 minit gitu jer.
  8. Ok masa dah 3 minit tu masukkan terung. Ya.. terung yang telah dipotong ikut suka hati. Aku memang suka terung . kalau ada sawi la ni juga boh dalam periuk.
  9. 5 minit direbus, perlahankan api .
  10. masukkan telur sebiji . kacau supaya telur pecah sekata.
  11. Skrang masukkan mee segera yang telah dimasak**
  12. *** mee segera disediakan suku masak sahaja. Ada kebaikannya buat lagu ni. yang pertama sebab boleh tos keluar kanji drpd. mee segera a.k.a meggi . keduanya, sebab nak bagi masak selepas step # 11. Aku suka rendam dalam ayaq panas sementar sediakan step #1-11.
  13. Masukkan sebungkus lagi perencah meggi kari + telur sebiji lagi Jikalau perlu masukkan beberapa telur lagi dan biarkan saja tanpa kacau. Ikut sedap kome ler nak berapa telornye.
  14. Siap dan boleh dihidangkan.
  15. Masa aku buat menatang ni tak ada santan mahupun susu . Jika nak sedap berkrim masukan santan/susu krim dalam step # 7 .

secara ringkasnya bahan bahan aku

Bawang putih , merah @ besar , Mee segera x 2 , telur beberapa butir , terung sesuka hati dipotong besar , Ketam 3 ekor. Sawi , jika ada, boleh add on cendawan tiram. Masukkan cendawan ni dalam step # 9. Bercakap cendawan tiram, aku ada resipi memasaknya. Klik Resipi Cendawan ini.

sebenarnya tak perlu pun step aku ni. cara mudah . rebus ketam dalam ayaq panas dalam 4 – 5 mint. Pastu masukkan perencah meggi . masukkan meggi yang dah direndam dan ditos. Siap . Kalau nak jimat masa, tak yah rendam meggi tu . 5minit masak ketam , masukkan meggi . masuk perencah . Siap !!

No comments:

continue reading

Related Posts with Thumbnails